You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

HÍRLEVÉL 2019 2

HÍRLEVÉL 2019 2

JÚLIUSTÓL 2 SZÁZALÉKPONTTAL CSÖKKENHET A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ
Júliustól 2 százalékponttal csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, valamint ahhoz kapcsolódóan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat érintő része – az erről szóló előterjesztést kedden egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.
A törvényjavaslatot kedden nyújtatta be a pénzügyminiszter, amelyet kivételes eljárásban tárgyal a Ház, így várhatóan már szerdán elfogadják. Az előterjesztés értelmében mind a szociális hozzájárulási adó, mint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat terhelő része 17,5 százalékra mérséklődik az eddigi 19,5 százalékról. Ehhez kapcsolódóan változnak az összevont adóalap megállapításának szabályai is. Ha a magánszemély egy adott jövedelem után kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, úgy a jövedelme 85 százalékát kell figyelembe venni. Ugyanígy módosulhat a kisadózók ellátási alapja is, tekintettel arra, hogy a tételes közterhen belül a szociális hozzájárulási adórész csökken, így az egyéni járulékoknak megfelelő adórész növekszik, ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget vesznek figyelembe a jövőben.
Az előterjesztés az adócsökkentést azzal indokolja, hogy a magyar gazdaság kiemelkedően jól teljesít, a növekedés az idei első negyedévben az unióban a legmagasabb volt. A kormány adócsökkentéssel, a foglalkoztatás ösztönzésével kívánja megvédeni a magyar gazdaság eredményeit. (MTI)

Forrás: http://gazdasagportal.hu

________________________________________

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma – mondta Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek.
Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el.
Tavaly öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, mivel a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni, 2019. január elsejétől pedig megszűnt a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, miközben a baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be.
A tervek szerint 2020-ban pedig újabb négynek mondanának búcsút, mivel egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerőpiaci járulék, továbbá megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva).
Ez azt is jelenti, hogy 2021-ben újabb 10-11 adónem szűnhet meg.
A gazdasági szereplők bürokratikus terheit érdemben mérsékli majd, hogy 2021-től a vállalkozások legtöbb bevallását is az adóhivatal készíti el. A folyamat már elindult, hiszen idén minden hónapban jövedéki adóbevallási tervezetet küld a hatóság az érintett cégeknek.

Forrás: https://www.napi.hu
________________________________________
Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) – mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán
Nagy István ismertette, hogy az önkormányzatok mintegy 500 ingatlan 5 éves ingyenes használati jogát szerezhetik meg, így a helyi közösségek tartós használatába közel 1400 hektár állami föld kerülhet.
A pályázatokat 2019. június 30-ig lehet benyújtani az NFA-hoz.
A miniszter kitért arra, hogy az NFA – összhangban a Magyar Falu Program célkitűzéseivel – több hónapos szakmai előkészítő munkával felmérte a Nemzeti Földalapba tartozó azon földeket, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy szociális célokat is megvalósítva, vagy a közfoglalkoztatás céljainak megfelelve bővítsék a települések agrárgazdasági lehetőségeit.
Rét, szántó, legelő, gyümölcsös, szőlő, fásított terület, nádas és kertművelési ágú ingatlanokra, valamint mezőgazdasági célú felépítménnyel rendelkező földrészletekre is pályázhatnak az önkormányzatok – sorolta.
Arról is szólt, hogy az 5 éves kizárólagos földhasználati időszak nemcsak az agrártámogatások teljes körű elérhetőségét biztosítja, hanem azt is, hogy egy-egy település komolyabb pályázatokon tudjon indulni.
Nagy István szavai szerint a közfoglalkoztatási és szociális földprogram jól szemlélteti, hogy a kormány kiemelt célja a magyar falvak támogatása, agrárgazdasági potenciáljuk növelése és az, hogy az állami földek használatához minél több helyi közösség hozzáférjen.
Forrás: https://agroforum.hu
________________________________________

A gazdaságvédelmi akcióterv több pontja is hozzájárul a foglalkoztatás további bővüléséhez, hiszen csökkennek a munkáltatót terhelő adók, de ezen túl, a vállalkozásoknak is lehetőségük van állami támogatással munkásszállókat építeni.
Ezt Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára mondta annak kapcsán, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke júliustól két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. A kormány ezzel az intézkedésével idén 144 milliárd forintot, jövőre pedig további 156 milliárd forintot hagy a magyar vállalkozásoknál. Az államtitkár szerint a munkaadók a többletforrásokat a bérek emelésére és fejlesztések finanszírozására fordítják.
A munkásszállók építésére szolgáló támogatás feltételei között az államtitkár megemlítette, hogy 10 éves üzemeltetési időszakot kell vállalnia a munkásszállót építtető cégnek, illetve kötelezettséget kell vállalnia meghatározott számú álláskereső foglalkoztatására is. Ezen felül vállalniuk kell, hogy a beruházás tárgyát képező munkásszállás férőhelyeinek legalább 15 százalékát más munkaadókkal is megosztják, vagyis más cégek alkalmazottai számára is megnyitják a lehetőségek munkavállalóik elhelyezéséhez. A munkásszállások építéséhez elsőként az önkormányzatok, illetve az önkormányzati társulások igényelhettek támogatást. Az első két lezárult pályázat eredményeként 11 helyszínen létesült munkásszállás, csaknem 3 milliárd forint állami támogatással. A legújabb pályázatban az önkormányzatok és társulásaik mellett már a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok számára is lehetőséget adtak a munkásszállások létesítéséhez szükséges támogatás igénybevételére. Az idén május 15-én lezárult pályázatban 18 szervezet mintegy 2600 férőhely kialakításához 8,4 milliárd forint összegű támogatást igényelt.
Forrás: https://www.origo.hu
________________________________________
Varga Mihály: A kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett
MTI

A kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett, ezért számos intézkedést tesz, amelyek közül az egyik legfontosabb a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés szerdai ülésén.
A tárcavezető az erre vonatkozó javaslatot ismertetve kiemelte: a tervezet illeszkedik a gazdaságvédelmi akciótervbe, amely a növekedés ösztönzésére és az adóterhek csökkentésére is törekszik. A lépéssel a szocho 2 százalékponttal csökkenhet, így a munkát terhelő adófajta mértéke 17,5 százalékra mérséklődhet júliustól – közölte. Hozzátette: az intézkedés sok pozitív változást eredményez munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt.

Forrás: http://magyarnemzet.hu

________________________________________________
Pályázati hírek

Pályázati felhívás – Magyar Kézműves Remek 2019

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kétfordulós pályázatot hirdet
a „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK”
elismerő cím elnyerésére

1. A pályázat célja
 a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése,
 minőségi kézműipari termékek bemutatása,
 a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése/javítása,
 a magyar kézműiparban a hagyományőrző vállalkozói kultúra elmélyítése, a kézműves szakma rangjának emelése, a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása,
 népi kézműves mesterségek hagyományainak továbbéltetése.

A pályázat határideje: 2019. augusztus 30.

Forrás: http://www.szabkam.hu

Év Széchenyi Vállalkozása 2019 – Pályázati felhívás

Idén 5. alkalommal jelenik meg a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Pénzügyminisztérium által közösen megjelentetett az „Év Széchenyi Vállalkozása, 2019” díj pályázati felhívása.
A pályázati felhívás 8 témában és több kategóriában kerül meghirdetésre. A pályázatok nevezési díja évi 50 M Ft összárbevétel alatt díjmentes

A pályázatok befogadásának lezárása: 2019. szeptember 01.

Forrás: http://www.szabkam.hu ________________________________________
Irányító Csoport ülések
A Paktumszervezet Irányító csoportja a második negyedévben 2019. április 11-én, 9 munkáltató esetében 16 fő, 2019. április 24-én 7 munkáltató esetében 7 fő, 2019. május 09-én, 8 munkáltató esetében 12 fő álláskereső foglalkoztatásának támogatásáról döntött.
Forrás: Megyei paktumiroda

Egyedi látogatók:  3981
Oldalmegtekintések:  7629