You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

2018/2 HÍRLEVÉL

2018/2 HÍRLEVÉL

Megyei paktum

Rendezvények

2018. október 24-én a Megyei Önkormányzat konzorciumi partnerével, a Megyei Kormányhivatallal Foglalkoztatási Fórumot szervezett a Megyeháza Alpár Ignác termébe. A rendezvényen résztvevő 22 szervezet képviselőit Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Polgári András a megyei kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Ezután a résztvevők tájékoztatását hallgattak meg az Irányító csoport eddig végzett tevékenységéről. Ezt követte Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának előadása, „A szakmai versenyek jelentősége a fiatalok pályaorientációjában” címmel. Az előadás bemutatta az Iparkamara szerteágazó tevékenységét, melynek különleges aktualitását az október 26-28. között megrendezett Euroskills Budapest 2018 verseny adta. A Fórumon bemutatkozott dr. Nagy Ervin Miklós főosztályvezető, aki a 2018. október 1-től a Foglalkoztatási Főosztály új vezetője és egyben a projekt új projektmenedzsere. Előadásában tájékoztatta a résztvevőket a projekt szakmai tevékenységéről és eredményeiről. Részletesen beszámolt a projekt indikátorainak időarányos teljesítéséről és a jövőbeni tervekről. Az előadás után Szabó István, a közgyűlés alelnöke javaslatot tett munkacsoportok létrehozására. A közfoglalkoztatási, képzési és foglalkoztatási stratégia felülvizsgálatára szervezendő munkacsoportokhoz önkéntesen lehet csatlakozni és javaslatokat tenni a további előrehaladás érdekében. A hozzászólások után kötetlen beszélgetések formájában folytatódott az eszmecsere.

Események

Szakmavilág pályaorientációs roadshow Nyíregyházán – Egy virtuális szemüveg segítségével négy szakmában próbálhatják ki magukat az általános iskolások a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából.
A nyíregyházi a 10. állomása az országos Szakmavilág roadshownak. Ennek célja, hogy segítse a diákok pályaválasztását és a szakmák megismerését. Az iparkamara kamionja hétfőn és kedden parkolt a Continental Aréna mellett, és ezidő alatt összesen kb.400 diákot fogadott.

Hírek

A nyilvántartott álláskeresők száma 6,5 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint a szeptemberi zárónapon hazánkban 251 000 álláskereső volt, több mint 17 ezerrel kevesebb, mint egy éve.
Az NFSZ a honlapján közölte: szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett. Szeptemberben 47 500 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 13,3 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 2,5 százalékkal nőtt. Az álláskeresők 10,5 százaléka, 26 300 volt pályakezdő. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős a számuk.

Közfoglalkoztatásból a versenyszférába

A kormány november elsejétől megduplázza az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen helyezkednek el a versenyszférában – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter.
Ezzel havi 45 600 forintra emelkedik, így még jobban motiválhatják a közfoglalkoztatottakat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon, sokkal magasabb bérezés mellett találják meg a boldogulásukat – a munkabér mellett járó elhelyezkedési juttatás– hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Ismertette, a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését. A tárcavezető elmondta, hogy a még hatékonyabb kiközvetítés érdekében a kormány külön programot is indított Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami a foglalkoztatási osztályok átalakításával jár. Az új program kiemelt hangsúlyt helyez a munkáltatók igényeinek felmérésére, a járási és megyei hivatalok és a vállalkozások közötti hatékony kapcsolattartásra, de készségfejlesztéssel és a megfelelő állás kiválasztásában is segítik az érintetteket.

Forrás: VILÁGGAZDASÁG

Pályázatok

Az EURES (European Employment Services) egy napra összehozza az interneten mindazokat, akik érdeklődnek Magyarország iránt, szívesen költöznének ide, vagy épp itthon szeretnének maradni és új karriert kezdeni. Az ingyenes, online állásbörzére 2018. november 20-án 10.00-16.00 óra között kerül sor az Európai Bizottság European Job Days weboldalán. Az esemény fókuszába idén a külföldön élő magyar munkavállalók és fiatalok hazavonzása, a magyarországi munkaerőhiány enyhítése kerül. Az online börzén elsősorban az IT, a kommunikáció, a pénzügy, az építőipar, a gépjárműipar, a turizmus, az egészségügy, gyógyszer- és vegyipar, valamint a szolgáltatói szektor szabadon betölthető pozícióra pályázhatnak az álláskeresők.

Számos minőségi, azonnal betölthető pozíció áll rendelkezésre a magyarországi cégeknél, ahol a hazai és nemzetközi tapasztalat a nyelvtudással együtt rendkívüli értéket jelent, így a rendezvény segítséget nyújthat a külföldről hazatérő magyar munkavállalók számára is. A cégeknek pedig lehetőséget teremt arra, hogy gyakorlattal, idegennyelv-tudással rendelkező munkavállalókat találjanak, valamint a korábbinál nagyobb körben, az európai munkaerőpiacon is megszólítsanak potenciális álláskeresőket – mindezt ingyenesen, utazási-, regisztrációs vagy egyéb járulékos költségek nélkül.

Az online állásbörzén való ingyenes részvételhez a cégeknek kiállítóként november 14-ig kellett regisztrálniuk a www.europeanjobdays.eu weboldalon, majd feltölteni egy rövid cégbemutatót és az állásajánlataikat, továbbá az állásbörze ideje alatt az érdeklődők rendelkezésére állni.

Az online állásbörze 2018. november 20-án 10.00-16.00 óra között a www.europeanjobdays.eu weboldalon zajlik.

Ez idő alatt az álláskeresők szakmai önéletrajzukkal közvetlenül jelentkezhetnek a meghirdetett állásokra, chaten keresztül kérdezhetnek a kiállító cégek képviselőitől, és részt vehetnek akár állásinterjún is. Ehhez az álláskeresőknek legkésőbb az esemény előtti napon regisztrálniuk kell az Európai Online Állásbörze weboldalán, és fel kell tölteniük az önéletrajzukat. Az EURES Magyarország hálózat tanácsadói az esemény alatt támogatást nyújtanak a résztvevőknek, tájékoztatást adnak a munkaerőpiacról, élet- és munkakörülményekről, valamint hasznos gyakorlati tudnivalókról a mielőbbi magyarországi elhelyezkedéshez és sikeres életkezdéshez.

További információk
EURES Magyarország weboldalán: eures.munka.hu
Az Európai Online Állásbörze weboldala: www.europeanjobdays.eu

Egyedi látogatók:  3981
Oldalmegtekintések:  7629