You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

HÍRLEVÉL 2019 1

HÍRLEVÉL 2019 1

HÍREK

NEGYEDÉVEL LETT KEVESEBB EGY ÉV ALATT A KÖZMUNKÁS

Tavaly októberben 122,8 ezer közmunkást tartott nyilván a Belügyminisztérium, ami a nemrég közzétett jelentés szerint több mint 27 százalékkal kevesebb, mint 2017 októberében. A közmunkások több mint harmada továbbra is két megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben dolgozott, ám ezekben a térségekben is megfigyelhető a dinamikus csökkenés. A közfoglalkoztatási adatok jól jelzik a szakemberigényt: a nyugati megyékben már csak mindössze 1-2 ezer embert foglalkoztat a másodlagos munkaerőpiac. A közmunkások döntő többsége legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik, ezzel párhuzamosan gyakorlatilag alig találni főiskolai, egyetemi diplomával dolgozót a közfoglalkoztatásban.

Forrás: https://magyaridok.hu/gazdasag
_________________________________________________________
PM-államtitkár: A munkanélküliség további csökkentése a kormány célja
MTI
A kormány a munkanélküliség további csökkentésén dolgozik, a cél az, hogy a munkanélküliségi ráta lehetőleg 3 százalék körüli szintre mérséklődjön – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint a 2018. november és 2019. január közötti időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 481 ezer volt, 45 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 170 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt.
Az államtitkár hozzátette, Magyarország még közel 500 000 emberből álló munkaerő tartalékkal rendelkezik, akiknek a megszólításához, munkába állásához már célzott programokra, képzésekre van szükség.
Bodó Sándor közölte, a munkanélküliséget tekintve az országban a térségek között vannak különbségek, míg Észak- és Kelet-Magyarországon a munkanélküliségi ráta meghaladja az országos átlagot, a fővárosban és a Dunántúlon már az országos átlag alatt van.
A munkanélküliségi ráta 78 hónapja csökkenő tendenciát mutat éves alapon, és az ország minden térségében kevesebb, mint a felére mérséklődött 2010 óta.
A foglalkoztatási osztályok hatékonyabb működését célzó, keleti megyékben elindított munkaerő-piaci program segítségével 3 százalék körülire csökkenthető a munkanélküliség Magyarországon. Az új módszerrel a munkaerő-közvetítés eredményességét tovább lehet növelni, így az álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak egyre nagyobb számban léphetnek be az elsődleges munkaerőpiacra – olvasható a tárca közleményében.

Forrás: http://magyarnemzet.hu
________________________________________________

Tapasztalt vállalkozók fogják segíteni a fiatalabbakat

Telefonos alkalmazással hozzák össze a mentorokat a mentoráltakkal
A magyar vállalkozások versenyképességét vállalkozói, pénzügyi ismeretekkel, nemzetközi piaci tapasztalatokkal kívánja segíteni az Országos Vállalkozói Mentorprogram, erre a célra 3,3 milliárd forint uniós pénzt fordíthatnak. Az innovációs tárca, az iparkamara és a SEED alapítvány közös vállalkozása most indult, már él a Vállalkozztudatosan.hu honlap.
Kezdetét vette az Országos Vállalkozói Mentorprogram, az érdeklődők már regisztrálhatják magukat a Vállalkozztudatosan.hu honlap segítségével – jelentette be Lakatosné Lukács Zsuzsanna, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezetője.
Elsőként a személyes mentorálás indul el, amelynek keretében minimum 200 fiatal, női és generációváltó vállalkozás számára válik elérhetővé egy tapasztalt vállalkozókból, szakemberekből álló mentorhálózat.

Forrás: http://magyarnemzet.hu
________________________________________________________

PÁLYÁZATOK
Elindult a Magyar falu program

A 2019.02.27-én meghirdetett, közösségi terek hasznosításáról szóló két pályázattal elkezdődött a Magyar falu program. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: az ötezer fő alatti településeknek meghirdetett projekt célja az, hogy megállítsa, sőt ahol lehet, visszafordítsa a falvakból történő elvándorlást, javítsa a lakhatást, a munkába járás körülmé¬nyeit, segítse a munkahelyteremtést és a helyi intézményi ellátottságot –tette közzé a Magyar Nemzet.
A Magyar falu program már 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárdot pályázati úton tesznek elérhetővé.
A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség színvonalának emelését 18 támogatott célterület foglalja magába: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei.

Forrás: http://vg.hu
________________________________________________________

A kamarák és vállalatok kezdeményezésére fejlesztik a szakképzést

Osztrák mintára, az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére fejleszti tovább a kormány a szakképzést Magyarországon; a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat ötéves technikumok váltják fel, a szakképző iskolában ösztöndíjat, a duális képzésben munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szakmai szervezetekkel együttműködésben készült stratégia fontosabb elemeit ismertető sajtótájékoztatón elmondta: jövedelmet kaphatnak, könnyebben érettségizhetnek, és juthatnak be a szakirányú felsőoktatásba a szakképzésben részt vevők. A miniszter hangsúlyozta, a szakmai szervezetekkel és érdekképviseletekkel való másfél éves egyeztetés és közös gondolkodás eredményeként vitték kormány elé a munkaerőpiaci kereslet vezérelte új szakképzési stratégiát.

A stratégia tartalmazza a szaktanárok megbecsülését, és megteremtené annak a lehetőségét, hogy vállalati szakemberek, mérnökök óraadóként adhassák tovább a gyakorlatban megszerzett tudásukat.

A jelenlegi szakgimnáziumi 4+1 struktúra helyébe az 5 éves technikumi képzés lép, amelynek zárásaként a négy közismereti tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni. Az ötödik érettségi vizsgatárgyat a szakmai vizsga váltja ki, emeltszintű érettségi tárgynak megfeleltetve – részletezte a miniszter, és kiemelte, sikeres technikusi vizsga egyenes utat jelenthet a szakirányú felsőoktatásba.

A stratégiai új ösztöndíjrendszert is tartalmaz. A két részre bontott rendszerben a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap tanulmányai alatt, az ösztöndíj másik részét eredményes vizsga után kapják meg. A tanulószerződést felváltó tanulói munkaszerződés pedig megteremti annak a lehetőségét, hogy a duális képzésben a fiatalok munkajövedelmet kaphassanak.

Palkovics László elmondta, a 21. századi szakképző iskolafejlesztési program megteremti annak a feltételeit, hogy a diákok korszerű eszközökkel, naprakész technológiával felszerelt tanműhelyekben tanulhassanak.

Parragh László a sajtótájékoztatón felidézte, a kamara mindig arra törekedett, hogy a magyar szakképzés keresletvezérelt legyen, a munkaerőpiac szereplői elégedettek legyenek.

Forrás: MTI/ITM

Irányító csoport ülések
A Paktumszervezet Irányító csoportja az első negyedévben háromszor, január 17-én, február 21-én és március 20-án tartott ülést. A januári ülésen elfogadták az Irányító csoport 2019. évi Munkatervét és a Paktumszervezet 2019. évi Munka- és rendezvénytervét. Az ülésnapokon, összesen 27 egyéni vállalkozótól vagy szervezettől érkezett, 34 fő álláskereső foglalkoztatásának támogatásáról döntött a testület. A testület elfogadta a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium csatlakozási szándékát a megyei foglalkoztatási Paktumhoz, így 2019 márciusától már 34 tagja van a Paktumszervezetnek.

Forrás: Megyei Paktumiroda

Egyedi látogatók:  3981
Oldalmegtekintések:  7629